Pozivajući obične ljude da podele svoje teške životne priče i tako prekinu ćutanje o temama koje smo skloni da guramo pod tepih, poput nasilja, invaliditeta, seksualne orijentacije i mentalnog zdravlja, Neću da ćutim potaknuo je raspravu, edukovao i pružio podršku mnogima u sličnim situacijama. Nakon odabira najupečatljivije priče projekta, kojom je proglašena priča Argentine Gidžić, poslednji korak bio je odabir nevladine organizacije kojoj će DOX TV i partner Telekom Srbija donirati više od milion dinara kao konkretan doprinos borbi za bolje društvo.

Donacija u konačnom iznosu od 1 175 908 dinara je, na predlog autorke najupečatljivije priče projekta, pripala humanitarnoj organizaciji za podršku osobama s invaliditetom Srbija velikog srca. Ova organizacija aktivna je u borbi za bolji i kvalitetniji život osoba s invaliditetom kako na području Srbije, tako i u čitavom regionu, a donaciju projekta Neću da ćutim iskoristiće za pokretanje novog projekta “Art & Fashion by the Special”.

Reč je o projektu koji će kroz kreativno izražavanje osoba s invaliditetom skrenuti pažnju na probleme s kojima se svakodnevno susreću te im pružiti podršku i financijsku pomoć izlaganjem i prodajom njihovih autorskih radova, pojasnila je predsednica organizacije Srbija velikog srca Jelena Marković. Putem ovog održivog projekta donacija Neću da ćutim pomoći će rehabilitaciji i inkluziji, a iz Srbije velikog srca u budućnosti se nadaju i otvaranju Umetničke galerije osoba sa invaliditetom koja bi neke od korisnika mogla i da zaposli, a za koju će biti potrebno prikupiti sredstva iz dodatnih izvora.

Odjek projekta Neću da ćutim

Uz svu veru u projekat Neću da ćutim, ni sami se nismo nadali toliko snažnom odazivu javnosti i pozitivnim promenama koje je doneo.

Hteli smo da ukažemo na diskriminaciju brojnih pripadnika društva, od osoba s invaliditetom pa sve do pripadnika LGBT populacije, na nasilje kojima su mnogi svakodnevno izloženi, kao i na stigmu koja još uvek obavija, na primer, mentalne bolesti, svaku vrstu različitosti, pa čak i neplodnost.

S idejom da kroz edukaciju o ovim temama možemo doći do pozitivnih pomaka, većeg razumevanja okoline i empatije, pokrenuli smo Neću da ćutim kao platformu za pružanje podrške i način da jednom za sva vremena prekinemo ćutanje o temama koje su na ovim prostorima još uvijek i te kako tabu.

Smatrali smo da će najjači uticaj imati upravo lične priče pojedinaca i nismo se prevarili. Na našem sajtu smo objavili 31 priču hrabrih ljudi koji su se odvažili da progovore. Sajt je posetilo više od 300 000 ljudi, priče su na sajtu i društvenim mrežama imale gotovo 400 000 pregleda, a sve objave na Facebook stranici projekta njih gotovo 7 miliona! Brojni mediji su prepoznali važnost ovog projekta te nas podržali sa preko 170 objava, ali su i samoinicijativno radili intervjue sa učesnicima projekta i tako pomogli da se njihov glas čuje.

Negativni komentari na pojedine priče nas nažalost nisu iznenadili, ali su nas brojni komentari podrške, kao i rasprava koja se povela kod svake od priča uverila da idemo u dobrom smeru, odnosno ka društvu koje je tolerantno i prihvata sve svoje pripadnike. Milionskom donacijom koju smo osigurali uz pomoć Telekoma Srbija organizacija Srbija velikog srca nastaviće ovu borbu za osobe s invaliditetom, koje su jedna od najugroženijih društvenih grupa.

Mesecima smo živeli sa svakom pristiglom pričom, a posebno nas je dirnula inicijativa Nisam tražila putem koje su glumice i druge javne osobe progovorile o seksualnom zlostavljanju koje su doživele. Nadamo se da će ovakvih projekata, inicijativa i istupa u javnost biti sve više jer o nekim stvarima se zaista više ne sme ćutati, za dobrobit svih nas.

Sajt necudacutim.rs ostaje aktivan pa se naše priče mogu i dalje gledati i deliti kao podsetnik na važne teme, a projekat “Art & Fashion by the Special” koji će biti pokrenut zahvaljujući milionskoj donaciji DOX TV-a i Telekoma Srbija moći će da se pratiti na stranicama humanitarne organizacije Srbija velikog srca koja nastavlja borbu za bolje društvo.

Zahvaljujemo svima koji su nas pratili i podržavali, a posebno svim učesnicima koji su hrabro istupili u javnost. Zajedno smo postigli jako, jako mnogo. Ostanite nam tako hrabri i snažni. I nemojte da ćutite. Nemojte nikada da ćutite.